Astım Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?
12 Temmuz 2024

Astım Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Astım Testi

Astım testi, astım hastalığının şiddetinin ve sınıfının belirlenmesi, akciğer fonksiyonlarının ölçülmesi, başka bir hastalık nedeniyle astımla aynı belirtilerin olup olmadığının anlaşılması, bronşiyal astım testi ile dışsal ya da içsel olup olmadığının belirlenmesi amacıyla yapılır. Astım testinde alt solunum yolları olarak adlandırılan bronşlar ve akciğerlerin kapasitesi, hava yolu akımının hızı, akciğer hacmi, akciğer daralması, kalıcı veya geçici akciğer fonksiyonları dinamik ve statik olarak ölçülerek astımın teşhisi, tedavisi ve takibi için uygulanır. Kimi zaman nefes açıcı ilaç veya helyum gazı kullanılarak ek fonksiyonlar ve akciğer difüzyonu da bu yolla ölçülür.

Astım Testi Nasıl Yapılır?

Astım testi, spirometre adı verilen özel bir cihaz yardımıyla yapılır. Testin uygulanmasında astım hastasına belirli komutlar verilir. Hasta hazırlık aşamasından geçtikten sonra, solunum fonksiyonları ölçüm laboratuvarına alınır ve net, anlaşılır bir dille uygulanacak astım testi hastaya açıklanır. Astım hastası derin bir nefes alır ve ardından küçük bir ağızlıklı boru yardımıyla bütün nefesini sonuna kadar cihaza üfler. Hastanın nefesi bittikten sonra çok derin bir nefes alıp tekrar bırakır. Gerekirse nefes açıcı ilaçlar uygulanarak işlem tekrarlanır. Değişik solunum manevralarıyla akciğerlere giren ve çıkan hava, akımlar ölçülmüş olur.

Astım Testinin Önemi

Astım testi, astım hastalarının sağlığı açısından hastalığın ilerlemesinin önüne geçilmesinde ve hastalığın aşamasının belirlenmesinde önemlidir. Astım hastalarında ilaç sonrası solunum kapasitesi belirlenir. Bu ölçüm sayesinde büyük ve küçük hava yollarının darlığı, fonksiyonları, hava yollarının hacimleri, dışarı boşaltılmış olan havanın hızı değerlendirilir. Bu sayede astım hastalığının tanısı konulur, astımın şiddeti ölçülür ve uygun tedavi seçimi ile uygulanan tedavinin takibi hakkında bilgi edinilir. Hava yolu darlığı oluşturan astım, alerjik bronşit, kronik bronşit, amfizem gibi bir grup hastalığın ayrımında ve bu hastalıkların ağırlık derecelerinin saptanmasında önemli bir testtir.

Astım Testi Kimlere Uygulanır?

  • Nefes darlığı yaşayan kişilerin kalp ya da akciğer kaynaklı olup olmadığının öğrenilmesi gereken kişilere,
  • Uzun süre boyunca inatçı öksürük şikayetleri olan kişilere,
  • Uzun zaman sigara içen, öksürük ya da hırıltılı solunum şikayeti olan kişilere,
  • Uzun yıllar sigara içmiş ve 45 yaş üzeri olan kişilere,
  • Kirli hava ya da meslek hastalıklarına maruz kalan kişilere,
  • Cerrahi risk değerlendirmesi yapılacak hastalara,
  • Astım belirtisi olup, türünün belirlenmesi gereken kişilere,
  • Kimi spor dallarında sporcu olabilirlik, sporcu yeterlilik raporu almak isteyen kişilere,
  • Mesleki hastalıkları olan ve bu hastalıkların takibinin yapılması gereken kişilere,
  • Büyük hava yolu darlığının ayırt edilmesi gereken ve küçük hava yolu darlığından ayırt edilmesi gereken kişilere uygulanmalıdır.

Metakolin Bronşiyal Astım Testi

Doktorunuz, spirometre astım testiyle yeterli veri elde edemediği takdirde metakolin bronş provokasyon testi adı verilen farklı bir test uygular. Metakolin astım testi, hafif dereceli astım krizini tetikleyen bir maddedir ve madde solunduktan sonra akciğerde oluşturduğu etki gözlemlenir. Eğer akciğerlerde kanalları daraltıcı bir etkisi olursa, astım teşhisi bu test sayesinde konulabilir.

Astım Testi Sonrasında Astımın Sınıflandırılması

Hafif Dereceli Astım: Belirtileri hafif gerçekleşir ve ara sıra görülmektedir.

Hafif Dereceli Israrlı Astım: Daha fazla görülür fakat yaşanan astım atakları ciddi değildir.

Orta Dereceli Israrlı Astım: Daha dikkatli bir tedavi gerektirir, orta dereceli astımın belirtileri gece veya gündüz saatlerinde görülebilir ve günlük yaşamı etkiler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Koyaş

13 Mayıs 2024 Pazartesi

Bende de sık sık nnefes darlaması sornları meydana geliyor ve şiddetlii bir şekilde hırıltı oluşuyor. Astım rahatsızlığından şüphe ediiyorum. Özellikle sigara içilen ortamlarda bu durum daha da çok artıyor. Astım rahatsızlığı testini evde kendim yapabilir miyim yoksa doktora mii gıtmem gerekiyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba, nefes darlığı ve hırıltı gibi belirtiler astımın işaretleri olabilir. Ancak kesin bir teşhis koymak için mutlaka bir doktora gitmeniz gerekmektedir. Sigara dumanı gibi tetikleyiciler astım semptomlarını kötüleştirebilir. Kendi kendinize test yapmanız doğru bir sonuç vermeyebilir, bu yüzden uzman bir doktordan yardım almanız en iyisi olacaktır. Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Astım Çeşitleri Nelerdir?

Astım Çeşitleri Nelerdir?

Alerjik Astım Nasıl Geçer?

Alerjik Astım Nasıl Geçer?

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni