Astım Krizi Belirtileri ve Tedavisi

Astım krizi, astım hastalarının nefes alma güçlüğü yaşadığı, ani veya yavaş gelişen dönemi ifade eder. Bu süreçte öksürük, hırıltı ve nefes darlığı gibi belirtiler ortaya çıkar. Kriz, tedavi edilmezse hayati tehlike oluşturabilir. Erken müdahale önemlidir.
Astım Krizi Belirtileri ve Tedavisi
01 Eylül 2024

Astım Krizi


Astım rahatsızlığının belirtilerinin ortaya çıktığı dönemler, astım atağı ya da astım krizi olarak adlandırılır.

Astım krizi terimi, daha çok hastane ya da yoğun bakım ünitelerinde tedavi gerektiren ciddi durumlar için kullanılırken, astım atağı terimi ise nefes açıcı spreylerle kısa sürede düzelen ve hatta kendiliğinden de geçebilen hafif durumlar için tercih edilir. Astım krizinin en belirgin özelliklerinden biri, nöbetler şeklinde belirti oluşturmasıdır. Bu gibi atak dönemlerinde hastaların temel şikayetleri öksürük, balgam oluşumu, hırıltı ve nefes darlığıdır. Genel olarak bu şikayetlerin hepsi birlikte görülür, fakat bazı hastalarda öksürük, bazı hastalarda ise hırıltı ve nefes darlığı ön planda olabilir. Astım rahatsızlığı olan kişilerin çoğunun, bu ataklar arasındaki dönemlerde hiçbir şikayetleri olmaz. Astım krizindeki bu iyileşme dönemine remisyon dönemi adı verilir. Remisyon dönemi her astım hastasında ve hatta aynı hastada bile farklı süreçlerde gerçekleşir. Çocukluk döneminde astım rahatsızlığı olan çocukların yüzde 50'si, buluğ çağından sonra uzun süreli remisyon dönemine girmektedir. Bu dönem bazı astım hastalarında ömür boyu bile devam edebilir.


Astım Krizi Özellikleri Nelerdir?

Astım krizi, çok ani olarak başlayabileceği gibi, birkaç gün içerisinde yavaş yavaş da gelişme gösterebilir. Astım krizinin üç temel özelliği bulunmaktadır:
  • Havaların değişken olduğu zamanlarda daha sık belirti gösterir.
  • Astım krizi belirtileri gece sabaha karşı şiddetlenir.
  • Astım krizini oluşturan çeşitli faktörler bulunmaktadır: Alerjenlere maruz kalma, sigara dumanına maruz kalma, viral enfeksiyonların oluşumu, keskin kokular.

Astım Krizi Belirtileri Nelerdir?


Bazı hastalar, astım krizi yaşayacaklarını önceden hissetmektedirler. Birçok hastada, boğazda yanma, hapşırık, burun tıkanıklığı, su gibi burun akıntısı, gıcık şeklinde öksürük gibi burun ve boğazla ilgili belirtiler yaşanmaktadır. Burunda kaşıntı, çenede kaşıntı, ensede ve saçlarda kaşıntı da astım krizine öncülük edebilir. Bazı astım hastaları da ensede, kolda, bacakta ve sırtta kızarmalar, terlemeler ve ağrı gibi belirtileri kriz habercisi olarak görmektedir. Özellikle çocuklardaki astım krizleri nezle, farenjit gibi üst solunum yollarında viral enfeksiyonlarla ilişkilidir. Çocuğun önce burnunda akıntı olur, hapşırır ya da boğazı ağrır ve hemen o gece ya da ertesi gün öksürük başlar, hırıltı oluşur, nefes darlığı şikayetleri belirir.

Astım Krizi ve Hayati Tehlike

Astım krizi, hastanın hayatını tehlikeye sokacak kadar ağır belirtiler oluşturabilir. Bu şekilde belirtiler yaşayan hastaların bir an önce hastaneye başvurması gerekir. Bu tür ağır astım krizleri çoğu zaman düzenli tedavi görmeyen hastalarda yavaş yavaş gelişmektedir. Çok nadir rastlanan bir astım türü de dengesiz astımdır; bu tür, birkaç saat hatta birkaç dakika içerisinde bile ağır astım krizlerine neden olabilir. Astım krizi yaşayan hastalar ve yakınları tarafından iyi bilinmesi gereken ağır astım krizi başlıca belirtileri şu şekildedir:
  • Dudaklarda, tırnak yataklarında ve dilde morarma belirtileri,
  • Şuur bozuklukları yaşanması, uyuklama hali belirmesi,
  • Nefes alma sayısında yaşanan değişiklikler. Bu belirti dakikada 25'ten daha fazla nefes alma olarak görülür,
  • Göğüs duvarıyla karın duvarı hareketlerinin uyumsuz bir hal alması,
  • Kalp atışlarının değişiklik göstermesi, nabzın değişimi,
  • Nefes alındığı zaman kaburga aralığının içeri doğru çekilmesi,
  • Kolları bir yere dayayarak ve yardımcı solunum kaslarını kullanarak solunum güçlüğü yaşanması,
  • Konuşmada güçlük yaşanması, konuşurken kısa bir cümleyi bile bir defada söyleyememek,
  • Kan basıncının fazla yüksek olması ya da kan basıncının giderek düşmesi,
  • Hastanın korku ve panik içerisinde olması, sürekli terlemesi.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Damre 21 Temmuz 2024 Pazar

Astım krizi geçirirken çenemde ve burunda kaşıntı hissettim, acaba bu da bir belirti mi? Boğazımda yanma ve hırıltı da var, hemen hastaneye gitmeli miyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Damre, astım krizi sırasında yaşadığınız belirtiler oldukça ciddidir. Çene ve burundaki kaşıntı, boğazda yanma ve hırıltı gibi semptomlar, astım krizinin bir parçası olabilir. Bu belirtiler, nefes almayı zorlaştıran bir duruma işaret edebilir ve hemen tıbbi yardım almanız gerektiğini gösterir. En kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmanızda fayda var. Sağlığınızı riske atmamak için gecikmeden bir doktora görünmelisiniz.

Çok Okunanlar
Astım Bronşite Ne İyi Gelir?
Astım Bronşite Ne İyi Gelir?
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Alerjik Astım Öksürük Tedavisi
Alerjik Astım Öksürük Tedavisi
Kronik Astım Belirtileri ve Tedavisi
Kronik Astım Belirtileri ve Tedavisi
Çoçuklarda Astım Bronşit Tedavisi
Çoçuklarda Astım Bronşit Tedavisi
Astım Krizi Belirtileri ve Tedavisi
Astım Krizi Belirtileri ve Tedavisi
Astım Belirtileri ve Tedavisi
Astım Belirtileri ve Tedavisi