{ "title": "Kronik Astım", "image": "https://www.astim.gen.tr/images/kronik-astim.jpg", "date": "21.01.2024 16:25:27", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Kronik Astım, Solunum yollarında meydana gelen iltihaplanmalar ve daralmalar sebebiyle oluşan hastalıktır. Solunumda yaşanan daralmalar ve olumsuz gelişmeler mukozanın şişmesine neden olur. Mukozada bulunan sıvının düzenli olarak artmasına sebebiyet verir. Hırıltı oluşumu, öksürük oluşumu, nefes darlığı yaşanması, göğüste sıkışma hissi oluşması kronik astımın en büyük belirtilerinden olmaktadır. Bu belirtiler genel olarak nöbetler şeklinde gerçekleşir ve belirli bir zamanı olmamaktadır. Soğuk algınlığının ilerlemesinde ve belli başlı alerjik rahatsızlıkların görülmesi de kronik astım hastalığını tetikler. Kronik astımın teşhisi ve tedavisinde geç kalındığı zaman belirtiler daha sıklaşır ve rahatsız edici bir hal almaya başlayacaktır. Kronik astım hastalığını tetikleyen en bilinen etkenlerden bir tanesi toz böcekleri olmaktadır, bunun yanı sıra polenler ve küf mantarları da toz böceklerinin yanına eklenir. Bunlar haricinde sigara dumanı ve bazı ilaçlar da kronik astımı tetikleyen etkenler arasında yer alır. Kronik astım hassas bağışıklık sisteminin bir sonucu olarak solunum yollarında beliren bir hastalık türü olmaktadır. Kronik astım hastaları havadan gelen en küçük bir tetikleyici maddenin etkisiyle solunum yollarında iltihaplanma ve şişme gerçekleşebilir. Kronik astım, belirtileri aşağı yukarı aynı olmakla beraber ayrılması genel itibariyle kronik astım ve alerjik astım yani akut astım olarak ikiye ayrılır. Alerjik olan astımın ilk belirtileri öksürük nöbetlerinin yaşanması, yüksek sesli ya da hırıltılı nefes alma gösterilir.

Kronik Astım Belirtileri Nelerdir?

Alerjik astım veya kronik astım her iki astım türü de bağışıklık sisteminin duyarlı olmasından kaynaklı olarak ortaya çıktığı ve solunum yollarını etkilediğinden dolayı belirtileri birbirine çok benzerlik gösterir. Bu belirtilerden en fazla aşırı mukus üretimi sonucunda meydana gelen öksürük nöbetlerinin belirmesi, nefes darlığının yaşanması, nefes alıp verirken ses oluşumu, solunum yollarının daralması en iyi belirtilerdendir.
Bu belirtilerin bir ya da birden fazlası yaşandığı vakit uykudan uyanma belirtileri kronik astım hastalığının belirtilerinden olmaktadır.

Kronik Astım Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Kronik astım tedavisinde hastalık şiddetine göre başlanmaktadır, hastalığın ağırlığı arttığı durumlarda kullanılan ilaç sayısında ve ilaç dozajlarında da artış olur. Semptomlar kontrol altına alındıkça kronik astım azaltılır. Bu sayede uygulanan tedavi yöntemi kronik astımda basamak tedavisi olarak adlandırılır. Kronik astımın şiddetine göre uygun dozda ilaç tedavisine başlanan hastalar 1-3 ay arasında değerlendirilir.
" } ] }