{ "title": "Çocuklarda Astım", "image": "https://www.astim.gen.tr/images/cocuklarda-astim.jpg", "date": "19.01.2024 15:19:16", "author": "betül kızılkaya", "article": [ { "article": "Çocuklarda astım, genellikle alerjik kökenli olmaktadır. Çocuklar çok hareketli yapıları vardır. Bundan dolayı ister evde ister dışarıda olsun alerji yapıcı birçok maddelerin etkisinde kalabilir veya temas edebilir. Alerji bronşlarda, soğuk hava, hava kirliliği, kimyasal kokular, solunum yolu enfeksiyonları ve sigara dumanı gibi insan sağlığına dahi iyi gelmeyen olaylarla çocuk boğazlarında bir hassasiyet oluşturur. Yine aynı şekilde alerji yapıcı bir maddeye temas halinde de hırıltı, nefes darlığı ve öksürük gibi astım belirtilerine yol açabilir.

Çocuklarda astım, bebeklik zamanlarda da başlamakla birlikte, 2 yaşında belirtileri göstermeye başlar. İlk başlarda hırıltı ve öksürük gibi solunum yolları gibi enfeksiyonlarla ortaya çıkar. Zaten bu yaşlarda çocuğun akciğerlerin gelişiminin tam olmaması, hava yollarının açısı dar olması astımı tetikleyen gelişmelerdir. Erken yaşlarda astım tanısı belirtilerini gösteren çocuklarda dört ve beş yaşlarında akciğerlerin gelişimini tamamlayan çocukların birçoğunda hastalık iyileşme dönemine girip zaman içinde hastalığı atlatırlar. Hastalığı geçmeyen çocuklarda ise ergenlik döneminde iyileşme göstermeye başlar. Zaten genel olarak erken çağlarda astım belirtisi gösteren %60'ı ergenlik döneminde iyi olurlar. Yalnız iyileşen çocuklarda bir zaman içerisinde yine hastalık tekrar belirtilerini gösterir. Bilhassa alerjisi olan çocukların çoğu yaşları ilerledikçe, iyileşmenin zora girmesi ve hastalığın yok olması güçleşir.

Çocuklarda astım tanısı koymak için hırıltı, nefes darlığı ve öksürük bu belirtileri taşıyan çocuklara ilk önce bronş açmaya yönelik tedavi uygulanır. Bu belirtiler yok olup ve bir süre sonra tekrar kendiliğinden ortaya çıkarsa astım hastalığı akla ilk önce gelir. Çocuklar gece yattıktan, sabaha kadar 30 veya 40 dakika aralıklarla devam eden belirtiler bronş açan ilaçlara olumlu tepki veriyorsa rahatsızlığın adı astım olarak kabul edilmektedir. Doktor tedavi ederken, bronşlarda daralma gibi gözlemler görünüyor ise astım tanısını destekler.

Çocuklarda astım tedavisinde ilk önce altın kural, alerji hastalıklarına karşı yapılan tedavi yöntemi yani çocuğu alerji yapan ortamlardan ya da maddelerden uzak tutup, korumaktır. Doktor tarafından verilen uyarılara çocuklar için çevre önlemleri alınmalı ve bronş duyarlılığını bilmek gerekir. Çevre önlemleri yeterli gelmez ise ilaç tedavisi veya akciğer hastalarına verilen sprey gibi ilaçlarla, alerjinin bronşlarda yaptığı hassasiyeti azaltır ve astım ataklarının önüne geçmektedir. Bir diğer tedavi yöntemi ise alerjiyi kesen, önleyen iğne tedavisidir. Tedavi yöntemi ne olursa olsun doktorunuzun verdiği talimatları eksiksiz yerine getirilmesi gerekmektedir.
" } ] }