{ "title": "Astım Krizi", "image": "https://www.astim.gen.tr/images/astim-krizi.jpg", "date": "20.01.2024 05:19:51", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Astım Krizi, Astım rahatsızlığı belirtilerinin ortaya çıktığı dönemler astım atağı olarak ya da astım krizi olarak adlandırılır. Astım krizi terimi daha çok hastane ya da yoğun bakım ünitelerinde tedavi gerektiren ciddi durumlarında, astım atağı terimi de nefes açıcı spreylerle kısa sürede düzelen ve hatta kendiliğinden de geçen hafif durumlar için tercih edilir. Astım krizinin en belirgin özelliklerinden biri nöbetler şeklinde belirti oluşturmasıdır. Bu gibi atak döneminde hastaların temel şikâyetleri öksürük belirtisi, balgam oluşumu, hırıltı ve nefes darlığı problemidir. Genel olarak bu şikâyetlerin hepsi beraber görülür fakat bazı hastalarda öksürük bazı hastalarda ise hırıltı ve nefes darlığı ön planda olmaktadır. Astım rahatsızlığı olan kişilerin çoğunun, bu ataklar arasındaki dönemlerde hiçbir şikâyetleri olmaz. Astım krizindeki bu iyileşme dönemine remisyon dönemi adı verilir. Remisyon dönemi her astım olan hastada ve hatta aynı hastada bile farklı süreçlerde gerçekleşir. Çocukluk döneminde astım rahatsızlığı olan çocukların yüzde 50'si buluğ çağından sonra uzun süreli remisyon dönemine girmektedir. Bu dönem bazı astım hastalarında bütün ömür boyu bile devam edebilir.

Astım Krizi Özellikleri Nelerdir?

Astım krizi çok ani olarak başlayabileceği gibi, birkaç gün içerisinde yavaş yavaş da gelişme gösterebilir. Astım krizinin üç temel özelliği olmaktadır.
Astım Krizi Belirtileri Nelerdir?

Bazı hastalar astım krizi yaşayacaklarını önceden hissetmektedirler. Birçok hastada, boğazda yanma belirtisi, hapşırık belirtisi, burun tıkanıklığı belirtisi, su gibi burun akıntısı gelmesi, gıcık şeklinde öksürük belirtilerinin yaşanması gibi burun ve boğazla ilgili belirtileri olmaktadır. Burunda kaşıntı, çenede kaşıntı, ensede ve saçlarda kaşıntı da astım krizine öncülük edebilir. Bazı astım hastaları da ensede, kolda, bacakta ve sırtta kızarmalar, terlemeler ve ağrı gibi belirtileri kriz habercisi olarak görmektedir. Özellikle, çocuklardaki astım krizleri nezle belirtisi, farenjit belirtisi gibi üst solunum yollarında viral enfeksiyonların çok büyük önemi olmaktadır. Çocuğun önce burnunda akıntı olur, hapşırır ya da boğazı ağrır ve hemen o gece ya da ertesi gün öksürük başlar, hırıltı oluşur, nefes darlığı şikâyetleri belirir.

Astım krizi hastanın hayatını tehlikeye sokacak kadar ağır belirtiler oluşturabilir. Bu şekilde belirtiler yaşayan hastaların bir an önce hastaneye başvurması gerekir. Bu şekilde yaşanan ağır astım krizleri çoğu zaman düzenli tedavi görmeyen hastalarda yavaş yavaş gelişmektedir. Çok nadir rastlanan bir astım türü de dengesiz astım birkaç saat hatta birkaç dakika içerisinde bile ağır astım krizlerine neden olabilir. Astım krizi yaşayan hastalar ve yakınları tarafından iyi bilinmesi gereken ağır astım krizi başlıca belirtileri şu şekildedir:
" } ] }