{ "title": "Astım İlaçları", "image": "https://www.astim.gen.tr/images/astim-ilaclari.jpg", "date": "23.01.2024 03:54:03", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "
Astım İlaçları, Astım, nefes yollarında sürekli aşırı duyarlılık ve kronik enfeksiyon sebebiyle, hava yollarının zaman zaman daralmasına denir. Bunun sonucunda hastalarda hırıltılı soluması, nefes darlığı yaşamaları, kuru öksürük gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler çok şiddetli olduğunda hasta nefes almakta zorlanır dudakları ve parmak uçları morarabilir buna Akut Astım krizi denir.

Astımda kullanılan başlıca ilaç tipleri

Rahatlatıcı olanlar.

Önleyiciler.

Acil tedavi gerektiren ilaçlar.

Astımda önleyici ve rahatlatıcı gurubunda yer alan ilaçları, inhaler kullanarak solunum yoluyla almak en etkili bir tedavi yaklaşımıdır. İnhaler, ilacı hızla hava yolu boyunca dağıtarak belirtilerin hızlıca ortadan kalkmasını sağlar. Astım tedavisinde kullanılan ilaçların büyük bir kısmı ağızdan soluk borusuna püskürtülerek kullanıldığı için hastaların bunu doğru uygulaması gereklidir. Bu ilaçlar son derece güvenilir ilaçlardır ve hekimin önerdiği şekilde kullandığı taktirde önemli bir yan etkisi yoktur.

Astımı Kolaylaştıran Faktörler Nelerdir?

Ailesel yatkınlık, ev içi ve ev dışı alerjenleri (Hayvan tüylerinden kaynaklı), ev tozu akarları, küf mantarları, polenler ve hava kirliliği, aspirin vb. İlaçlara karşı hassasiyet, meslekte kimyasal madde, tekstil vb. Maddelere maruziyet, sigara içilmesi veya maruziyeti.

Astımla İlgili Sık Sorulan Sorular Nelerdir; astımın mevsimlerle alakası var mı, astım kalıtsal mıdır, astım tanısı nasıl konulur, astımın tamamen bitmesi mümkün müdür, her astımlı hasta nebulizatör kullanmalı mıdır, astım bulaşıcı mıdır?
Astım belirtilerinin ortaya çıktığı döneme astım atağı veya astım krizi olarak adlandırılır.

Astım krizi terimi daha çok, hastanelerde veya yoğun bakım ünitelerinde tedavi gerektirecek ciddi durumlar için, astım atağı terimi ise nefesi rahatlatıcı, açıcı spreyler ile kısa sürede düzelen hatta kendiliğinden de geçebilen hafif durumlar için tercih edilir. Astımın en karakteristik özelliklerinden birisi nöbetler şeklinde belirti verir. Bu atak dönemlerinde hastaların temel şikâyetleri balgam, öksürük, nefes alıp verirken hırıltı ve nefeste daralmadır. Bu hastalarda genellikle bu şikâyetlerin hepsi birlikte görülür, ama bazı hastalarda öksürük bazı hastalarda ise nefes alıp vermede hırıltı ve nefes darlığı daha ön plandadır. Bazı hastalar astım krizinin başlayacağını önceden anlayabilirler. Birçok hastada, hapşırık krizleri, boğazda yanma hissi, burun tıkanıklığı, su gibi burun akıntısı, gıcık şeklinde öksürük gibi burun ve boğazla ilgili öncü belirtiler vardır. Burun, ense, çene ve saçlarda kaşıntı hissi de astım krizlerine öncülük edebilmektedir. Bazı astımlı hastalar ise kol, bacak ve sırtta kızarma, terleme ve ağrı gibi belirtileri kriz habercisi olarak bildirirler. Özellikle, çocuklarda meydana gelen astım krizlerinde, farenjit, nezle gibi üst solunum yollarının viral enfeksiyonlarının büyük önemi vardır. Çocuğun önce burnu akar, boğazı ağrır, hapşırır ve hemen o gece veya ertesi gün öksürük, nefes borusunda hırıltı, nefes darlığı şikâyetleri başlar. Ağır astım krizi nasıl anlaşılabilir; Bazı astım krizleri kişinin hayatını tehlikeye sokacak kadar ağır olabilir. Bu hastaların bir an önce hastaneye kaldırılmaları gerekir.
" } ] }