{ "title": "Astım Bitkisel Tedavi", "image": "https://www.astim.gen.tr/images/astim-bitkisel-tedavi.jpg", "date": "21.01.2024 01:41:56", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Astım bitkisel tedavi, astım solunum yollarında meydana gelen ve mikrobik olmayan bir hastalıktır. Genellikle dış ortamdaki maddelerden kaynaklı olarak vücudun gösterdiği alerjik reaksiyon durumudur. Her yaştan herkesin karşılaşabileceği bir hastalıktır. Ancak çocuklarda biraz daha sık karşılaşılır. Öyle ki, çocuklarda astım hastalığı teşhisi 5 yaşın altına kadar düşmüştür. Yaşanan alerji durumu kimi zaman sigara dumanı, kirli ve rutubetli hava, hayvan tüyü, ev tozu ve polenlerden kaynaklanabilir. Bunlardan en sık karşılaşılanı sigara dumanıdır. Sadece sigara içenler değil pasif içici olarak adlandırılan sigara dumanına maruz kalan kişilerde de meydana gelebilir. Bir diğer sık karşılaşılanı ise mevsim geçişlerinde gözlenen polenlerdir. Hastalığın gelişiminde dış ortam kadar genetik faktörler de etkilidir. Ailesinde astım bulunan kişiler bu hastalığa daha yatkındır.

Astım belirtileri ve nasıl teşhis edilir?

Bronşlarda meydana gelen hassasiyet çevresel etkenlere karşı reaksiyon gösterir ve çoğunlukla ataklar şeklinde kendini belli eder. Astım hastalığında en sık rastlanan belirtiler arasında nefes darlığı, sürekli hapşırma, cilt yüzeyinde kızarıklık ve kaşıntı yer alır. Bazı durumlarda ataklar o an kendini gösterirken bazense gece yaşanır. Özellikle uyku esnasında nefes alıp verme güçlükler kendini gösterir. Hekim muayenesi sırasında hastadan detaylı bir bilgilendirme alındıktan sonra gerekli tahliller ve solunum fonksiyon testleri yapılır. Hastalığa neden olan ya da tetikleyen tüm faktörler detaylı olarak incelenir. Özellikle uygulanan deri desti hastalığın teşhisinde oldukça yol göstericidir. Tüm bu tetkikler sonrasında astım hastalığı teşhisi konularak tedavi yöntemi geliştirilir.

Astım bitkisel tedavi yöntemleri nelerdir?

Astım hem uygulanabilir hem de kolay tedavi yöntemlerine sahip bir hastalık olduğu için endişelenmeye gerek yoktur. Hastalığın şiddetine göre öncelikli olarak çevresel koruma sağlanır. Ardından rahatlatıcı olarak bilinen hızlı etki eden ilaçlar ve kontrol edici olarak bilinen uzun dönemde fayda sağlayan ilaçlar olmak üzere 2 tip tedavi uygulanır. Yaşanan atakları minimuma indirdiği için bu yöntemlerden en sık tercih edileni kontrol edici ilaçlardır. Ancak ilaç tedavisine destekleyici olarak uygulanabilecek birbirinden farklı bitkisel yöntemler ve bitkisel kürler de vardır. Bitkisel tedavi hem daha ucuz hem de evde kolayca hazırlanabilecek tarifler içerdiği için ilaç tedavisi ile rahatlıkla tercih edilebilir. Bunlardan en çok fayda sağlayanlar şu şekilde sıralanabilir:
Tüm bunların yanı sıra rahat nefes almak için göğüs ve boyun çevresi için cilt üzerine sürülecek kürler de vardır. Bunlar:
" } ] }