{ "title": "Astım Başlangıcı", "image": "https://www.astim.gen.tr/images/astim-baslangic.jpg", "date": "20.01.2024 00:19:56", "author": "Kasım Akbulut", "article": [ { "article": "Astım Başlangıcı, astım hastalığının başlangıcında göğüste hırıltı, uzun süreli öksürük, nefes almakta ve vermekte zorlanma yani nefes darlığı ve göğsünüzde sanki bir tıkanıklık varmış hissi oluşmaktadır. Nefes darlığı, aralıklarla gelip uykuda iken bile uyandırma etkisi gösterebilir. Bu aralıklar dışında hastanın herhangi bir şikâyeti ya da hastalık belirtisi yoktur. Hasta yoğun buhar bulunan ya da koku bulunan bir yere girdiğinde ve alerji yapacak şeylerle karşılaştığında nefes alıp veremediğini hisseder. İlerleyen nefes darlığı hastanın yaşamını, günlük çalışmalarını, uyku saatlerini bozup daha fazla ilerlediğinde hastaneye yatmasına neden olabilir. Astım her hastada nefes darlığı şeklinde kendini belli etmez. Özellikle geceleri öksürmek, herhangi bir iş yaptıktan sonra yani vücut enerji kaybettikten sonra öksürmek astım hastalığının başlangıcı olacak belirtilerdir.

Astımın en basit anlaşılacak yöntemi belirli aralıklarla belirti vermesidir. Bu aralıklara 'astım krizi' denmektedir. Bu astım krizleri çok ani olacağı gibi uzun bir zamana yayılarak da oluşabilir. Astım krizleri, genellikle hava sıcaklıklarının çok değişkenlik gösterdiği dönemlerde sıklıkla görülür. Bazı hastalar astım krizinin başlayacağını önceden anlayabilir. Hapşırmak, burun tıkanıklığı, boğazda yanma, kısa kısa sürekli olarak öksürmek ve ense, burun ve saçlarda kaşıntı astım krizinin başlayacağını gösteren belirteçlerdir. Bu belirtiler çocuklarda burun akması, boğaz ağrısı ile başlayıp öksürük, özellikle nefes verirken hırıltı ve nefes darlığı olarak astım krizine yol açmaktadır.

Astım krizleri sürekli ve düzenli olarak tedavi görmeyen kişilerde hayati tehlikeye yol açacak kadar ilerleyebilir. Bu kişiler derhal Doktor gözetiminde tedavi olması gerekir.
" } ] }